Zoek
Sluit dit zoekvak.

Anodiseren

Wat is anodiseren?

In niet al te moeilijke woorden: anodiseren is een oppervlakte behandeling om metalen zoals titanium en niobium te voorzien van een oxide laag. Door deze laag zien wij het materiaal in een andere kleur. Hoe tof is dit?!

Wat gebeurt er?

Er groeit een laag oxidekristallen aan door het sieraad in een badje met magnesiumsulfaat te leggen en deze onder stroom te zetten. Het sieraad is anode geschakeld, een vorm van elektrolyse (een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen), vandaar de naam anodiseren. De dikte van de kristallen veroorzaakt de verschillende kleuren. Zelfs het dikste laagje kristallen is zo dun dat wij hier qua piercing maat niks van merken qua dikte, alleen qua kleurverschil.

Hoe ziet dit eruit?

Hier zie je in een filmpje hoe ik een titanium sieraad anodiseer.

Anodiseren is awesome!

Voorbeelden van enkele mogelijke kleuren

Waarom anodiseren?

‘Kant en klaar’ gekleurde sieraden kopen is toch veel makkelijker? Misschien wel máár nu kunnen we samen kijken welke kleur mooi past bij die ene edelsteen die je zo mooi vindt. Of kunnen we kijken welke tint van een bepaalde kleur je het mooiste vindt zodat je écht iets unieks krijgt.

Bij veel gekleurde piercing sieraden is er een laag van een ander soort materiaal over het basis sieraad aangebracht. Deze laagjes zijn slijt gevoelig, het is niet altijd duidelijk van welke materiaal dit laagje gemaakt is én vaak is het onderliggende materiaal niet van de beste kwaliteit. Als dit laagje eraf slijt kan dit niet alleen voor irritatie gaan zorgen doordat dit voor een oneffen oppervlak zorgt maar ook kan het onderliggende materiaal gaan irriteren als het geen veilig materiaal is.

Anodiseren zorgt er ook nog eens voor dat het materiaal nog gladder en schoner wordt wat zeker in de piercing wereld een win win is. Daarom zijn geanodiseerde sieraden een veilige keuze om te dragen in genezen en helende piercings.

Kun je alle piercing sieraden anodiseren?

Nee, dit is alleen mogelijk bij sieraden van titanium of niobium. Sieraden van ‘chirurgisch’ staal of goud of zilver kunnen niet geanodiseerd worden.

Is het hypoallergeen?

Jazeker, sieraden van titanium en niobium kun je ook dragen met een nikkel allergie en een gevoelige huid. Het maakt niet uit of ze wel of niet geanodiseerd zijn omdat het nog steeds hetzelfde materiaal is. Wel is het van belang dat de samenstelling van deze materialen gecontroleerd is en dat ze glad zijn afgewerkt, anders kan het alsnog gaan irriteren.

Kan de kleur er niet af gaan?

De aangebrachte kleur kan niet afbladderen maar hij kan wel wat vager worden met de tijd. Dit gebeurd meestal met het gedeelte dat door je huid loopt maar kan ook met het gehele sieraad gebeuren. Mocht dit het geval zijn dan is het mogelijk om hem opnieuw te anodiseren in dezelfde kleur (of een kleur met een hoger voltage) zodat de kleur weer opgefrist wordt.

Kan ik verschillende kleuren kiezen?

Jazeker, er is een heel spectrum aan kleuren waar je uit kunt kiezen. Helaas zijn niet alle kleuren mogelijk. Enkele voorbeelden van kleuren die niet kunnen zijn zwart, wit en rood. Hier zie je een aantal kleuren die wel mogelijk zijn. Het is zelfs mogelijk om van kleur te ‘wisselen’. Maar hierbij is het alleen mogelijk om een hoger voltage aan te brengen, terug gaan in voltage is niet mogelijk maar als de kleur hoger ligt dan de kleur die je nu hebt dan is dit mogelijk.

Anodiseren is awesome!

Mogelijke kleuren en hun voltages.

Kan ik meerdere kleuren kiezen?

Het is ook mogelijk om sieraden in meerdere kleuren te laten anodiseren. Hiervoor heb je wel een ervaren anodiseerder nodig want dit is niet altijd even makkelijk. Maar het is zeker mogelijk. Om te zien wat er allemaal mogelijk is kun je een kijkje nemen op de pagina van anodiseer wizard Kayla.

Anodiseren is awesome!

Ik wil mijn staafje geanodiseerd hebben!

Dat kan, laat me weten welke kleur je wilt en ik zorg ervoor dat ie mooi verkleurd wordt voor je.

Sharing is caring