SparklingPiercings.nl

Help

Help mijn piercing is ontstoken!

Ohoh, gaat het niet helemaal goed met je piercing? Jammer genoeg bestaat er altijd een kans dat je piercing geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Een nieuwe piercing is een wondje en die zijn gevoeliger voor infecties en irritaties. Maar zelfs genezen piercings kunnen soms weer op gaan spelen. De oorzaak hiervan is niet altijd (meteen) te achterhalen maar het kan bijvoorbeeld te maken hebben met hoe de piercing is gezet, het materiaal en afwerking van het piercingsieraad, de nazorg (of gebrek daarvan) of met invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld dieren haren, zwemmen, zeepresten of het stoten of blijven haken om er een aantal te noemen. 


Ontstoken of geirriteerd?

Gelukkig komt een echt ontstoken piercing niet heel vaak voor wordt een geïrriteerde piercing vaak aangezien als ontstoken piercing. Dat is ook niet zo gek want er zijn wel een paar overeenkomsten. Een irritatie is vaak ook roder, dikker, gevoeliger en er kan doorzichtig, licht gelig vloeistof uit je gaatje komen. Een ontsteking is echter veel heftiger, daarbij komt er dik geel/groenig ‘pus’ uit, gloeit de piercing en de omgeving hiervan en doet het constant zeer of doet het zeer als je ook maar in de buurt van de piercing iets aanraakt en het ruikt niet fris. Is dit laatste het geval neem dan meteen contact op met je huisarts.

Ondanks dat de meest geroepen ontstekingen dus niet echte ontstekingen zijn is het alsnog erg belangrijk om meteen actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat je piercing weer tot rust komt en helemaal goed kan genezen. Er zijn verschillende irritaties en verschillende manieren hoe je hiermee het beste om kunt gaan. Hieronder een paar uitingen van irritaties die voor kunnen komen en tips hoe je deze zelf wat kunt kalmeren.


Verschillende problemen

Je piercing doet erg zeer, komt er dik/gekleurd vocht uit, stinkt het en voelt het warm aan? Neem dan meteen contact op met je huisarts. 

Je piercing doet zeer. Heb je je piercing pas een paar dagen of weken? Dan zal ie nog niet genezen zijn en is het normaal dat het nog een tijdje gevoeliger kan blijven. Echte pijn hoort het niet te doen, mocht dit wel het geval zijn dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen als je er (per ongeluk) tegen aan hebt gestoten of als je erachter bent blijven haken of als je erop gelegen hebt. Weet je dat een van deze dingen de oorzaak is. Probeer dan om dit te voorkomen. Ook kan het zijn dat je piercingsieraad te strak is gaan zitten, als dat het geval is neem dan contact op met je piercer voor een langer staafje. 

Je piercing is helemaal opgezwollen en doet zeer. Kijk of je piercingsieraad nog genoeg ruimte heeft. Zit deze helemaal tegen of zelfs al wat in je huid te drukken? Laat er dan zo snel mogelijk een langer staafje/groter ringetje inzetten door een professional. Die kan met je meekijken voor de juiste maat. Tot die tijd is het verstandig om twee keer per dag een zeezout badje te doen en hierna te koelen. (scroll naar beneden voor de uitleg)

Je piercing heeft een bultje om het gaatje gevormd. Deze bultjes kunnen verschillende oorzaken hebben maar vaak komt deze irritatie door teveel beweging (te lang een lang staafje), er op liggen of slechte afwerking van het sieraad. Het is hierbij belangrijk om de oorzaak van de irritatie weg te nemen want anders trekt het bultje misschien wel tijdelijk weg maar zal ie altijd weer terug komen. Dus heeft je staafje veel extra ruimte dan is het verstandig om voor een korter staafje te gaan. Draait je ring constant heen en weer en blijf je hier makkelijk achter hangen? Dan is misschien een kleinere ring een oplossing maar misschien is het wel nodig om tijdelijk voor een staafje te gaan. Lig je veel op je piercing? Zorg er dan voor dat je jezelf barricadeert met bijvoorbeeld kussens of handdoeken zodat je niet makkelijk om kunt draaien in je slaap. Of als je een oor piercing hebt gebruik een reiskussentje om de druk van je oor af te houden. De silicone piercing discs kunnen ook helpen met het verminderen en weg laten gaan van de bultjes. 

Ziet het bultje er glanzend en vochtig uit? Dan kan dit ook komen doordat de piercing te nat is geworden/gebleven en dan is het erg belangrijk om hem goed droog te houden. Dit betekent niet dat je hem niet meer schoon mag maken of dat je niet meer mag douchen. Nee dit is juist wel belangrijk maar zorg ervoor dat je na de hand je piercing goed droog maakt. Dit kan door een steriel gaasje voorzichtig tegen de piercing te houden zodat die het achtergebleven vocht kan absorberen en als je er niet goed bij kan op deze manier dan kun je dit ook met een föhn op de koele stand doen. Bij deze ‘natte bultjes’ is het af te raden om de silicone piercing discs te gebruiken omdat hier makkelijker vocht achter blijft zitten.


Aan de slag

Zorg er altijd voor dat je je handen goed hebt gewassen met zeep voordat je in de buurt van je piercing of dingen die je gaat gebruiken om je piercing schoon te maken komt.

Wat nooit kwaad kan is om een zeezoutbadje te maken (tenzij je een overgevoeligheid hebt voor zout). Dit doe je door water te koken, dit in een schoon bakje te doen met een paar korreltjes zeezout (less is more), dit af te laten koelen naar een aangename maar warme temperatuur en je piercing echt in het water met zeezout te laten hangen. Zorg er ook hier weer voor dat je je handen goed hebt gewassen voordat je hiermee begint en zeker voordat je de water temperatuur gaat testen. Houd je piercing ongeveer 5 minuutjes in de zeezoutoplossing. Na die tijd houd je een steriel gaasje onder de koude kraan en leg je deze er nog een minuutje op om alles weer te kalmeren. Dit laatste er extra belangrijk als je piercing opgezwollen is.


Dingen die je in ieder geval NIET moet doen zijn:

Je piercing eruit halen! Ook niet om hem ‘te ontsmetten’ ofzo. Zeker als er irritatie is is het verstandig om je piercing te laten zitten. Als het sieraad de oorzaak van het probleem is dan kun je hem het beste laten vervangen door een professionele piercer voor een goed afgewerkt, steriel, titanium sieraad. 

Zomaar met alcohol/creme’s of andere zalfjes aan de slag gaan. Vaak doet dit meer kwaad dan goed. En als het helpt dan neemt het vaak niet de oorzaak van de irritatie weg en is de kans groot dat het weer terug komt.

Te lang doorlopen met een probleem. Zodra je ook maar iets ziet dat je niet normaal lijkt neem dan contact op met een goede piercer. Hoe sneller je erbij bent hoe makkelijker en sneller het probleem vaak verholpen kan worden. 


Belangrijk

Vergeet niet dat het altijd slim is om contact op te nemen met een professionele piercer als er iets aan de hand is. Die kunnen met je meedenken en meekijken want zelf kan het lastig zijn om alles te zien en de verschillende irritaties te herkennen. Als je het idee hebt dat je piercing ontstoken is neem dan meteen contact op met de huisarts. 

Deze informatie is absoluut niet bedoeld om het advies van een meekijkende professionele piercer of dokter te vervangen maar kan je misschien wel een beetje op pad helpen als je in nood zit.