Kwaliteitsverschil in piercing sieraden

Het ene piercing sieraad is het andere niet. De termen ‘goede kwaliteit’ of ‘de beste kwaliteit’ mag iedereen vrij gebruiken en daarom is het, zeker online, lastig om een goed en veilig sieraad te onderscheiden van een die je een hoop ellende kan geven.

In de nieuwe webshop vind je alleen nog maar sieraden die aan mijn strenge kwaliteitseisen voldoen. Ik wil dat iedereen zonder problemen plezier heeft van zijn piercings en de kwaliteit van het sieraad heeft hier veel mee te maken. Het sieraad zit langere tijd IN je lichaam en daar wil je goed voor zorgen. Als je bij SparklingPiercings.nl een sieraad koopt kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat je iets koopt wat je voor langere tijd veilig in je lichaam kunt dragen en waar je lang plezier van zult hebben.

Inwendig schroefdraad, uitwendig schroefdraad, duw in? Wat is het verschil en wat kan ik het beste dragen?

En om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze maakt voor je nieuwe piercing leg ik je graag uit wat de verschillen zijn en waarom ik werk met de sieraden die ik aanbied en pierce.

Uitwendig schroefdraad

De meeste piercing sieraden die je in Nederland vindt hebben een uitwendige schroefdraad. Dit houd in dat je de schroefdraad ziet als je naar de piercing kijkt. Om de schroefdraad te maken loopt er een dunne, scherpe draad over een staafje. Dit systeem is scherp en daarom is het vaak niet prettig om deze sieraden in en uit te doen. Je kunt hier zelfs je gaatje mee beschadigen en het neemt ‘vuil’ mee naar binnen, denk hierbij bijvoorbeeld aan huidschilfers maar ook bacteriën blijven hier makkelijk in achter. Ook sluiten de topjes vaak niet netjes aan op het staafje wat voor onnodige wrijving, en dus irritatie, kan zorgen. Ook is dit een plek waar bacteriën vaak ophopen.

inwendige schroefdraad Uitwendige schroefdraad

Inwendig schroefdraad

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar sieraden met een inwendige schroefdraad of duw-in systeem. Bij de sieraden met een inwendige schroefdraad is de schroefdraad namelijk naar binnen verwerkt. Deze steekt niet uit en kan dus niet langs je gaatje schrapen waardoor je een soepele wissel hebt zonder beschadiging van het weefsel. Een ander groot voordeel is dat je hier tapers (een staafje dat van dun naar dik loopt) op kunt schroeven en hiermee een extra soepele wissel kunt maken. De tijd van pijn en ongemak tijdens het wisselen is voorbij. Daarnaast sluiten het topje mooi aan op het staafje zodat bacteriën niet op kunnen hopen en dit zorgt er ook voor dat er geen scherpe rand tegen het uiteinde van je piercing drukt.

Duw-in systeem

Hetzelfde geldt voor sieraden met een duw-in systeem. Hiermee wordt het topje door middel van een klein vacuüm op zijn plek gehouden. Hierbij wordt er geen schroefdraad gebruikt maar heeft het topje een pinnetje die in het staafje wordt gebogen. Ook bij deze sieraden kun je een taper gebruiken voor de wissel omdat het staafje hol is.Dit systeem heeft dezelfde voordelen als de inwendige schroefdraad; geen beschadiging door een scherpe schroefdraad tijdens de wissel, naadloze aansluiting voor meer draagcomfort en minder kans op irritatie, en de topjes kunnen veel platter gemaakt worden omdat er geen ruimte nodig is om een schroefdraad uit het topje te halen omdat deze uit het topje steekt.

Naast het soort schroefdraad zijn er meerdere dingen van belang om een sieraad een goed en veilig sieraad te maken:

Materiaal

Ook qua materiaal en afwerking is er veel verschil in kwaliteit.
Hier vindt je sieraden van 14K en 18K witgoud, geelgoud en rosegoud. Gouden sieraden bestaan nooit uit 100% goud omdat goud een zacht materiaal is. 18K goud bevat 75% goud en 14K goud bevat 58,5% goud. De rest zijn vulstoffen. Deze vulstoffen verschillen nogal per leverancier. Omdat de verkeerde vulstofffen alsnog voor irritatie kunnen zorgen gebruiken we alleen sieraden die biocompatibel zijn zodat ze je weefsel niet beschadigen of vernietigen en je ze veilig voor langere tijd in je lichaam kunt dragen. 9K goud zul je hier niet vinden omdat dit slechts voor 37,5% uit goud bestaat en de vulstoffen over het algemeen niet de beste zijn.

De titanium staafjes die je bij SparklingPiercings.nl koopt zijn gemaakt van glad gepolijst, gecontroleerd implant grade titanium (Ti6AL-4V, ASTM F136). Niet alle titanium sieraden die te koop zijn, zijn van hetzelfde titanium of op dezelfde manier afgewerkt. Betere kwaliteit dan degene die je bij Sparkling vindt zul je niet kunnen vinden. Deze samenstelling is getest en vastgelegd en is veilig bevonden om langere tijd in je lichaam te dragen. Dit is een biocompatibele materiaal; materialen die het weefsel niet beschadigen of vernietigen en dit kun je veilig langere tijd in je lichaam dragen.

Vaak hoor ik dat er ‘chirurgisch staal’ is aangeraden als piercing sieraden. Ik ben zelf geen fan van ‘chirurgisch staal’. Chirurgisch staal is een andere benaming voor roestvrij staal. Dit staal heeft een nikkel afgifte en steeds meer personen reageren op nikkel. Een nikkel allergie is iets dat je opbouwt. Het kan dus zijn dat je jaren lang zonder problemen sieraden met nikkel kunt verdragen maar dat dit opeens gaat (en dan ook blijft) irriteren. Dat is de reden dat ik geen chirurgisch staal gebruik.

Afwerking

Naast het juiste materiaal hebben al onze sieraden ook een goede tot uitstekende afwerking. Hoe gladder het oppervlak hoe minder irritatie. Sommige sieraden zijn zelfs met de hand gepolijst voor de ultieme afwerking. Hierdoor vormt er een laagje chromium oxide die ervoor zorgt dat de nikkelafgifte verminderd. Ook kunnen bacteriën minder makkelijk blijven hangen omdat er geen deukjes en krasjes op het oppervlakte zitten waar ze zich in kunnen nestelen. En hoe gladder de piercing hoe minder je ervan merkt.

Naast de staafjes en balletjes zullen de hangers/randjes/figuurtjes ook niet verkleuren omdat ook deze gemaakt zijn van massief implantaat waardig staal of titanium en niet van een of andere mysterieuze (koper)messing met een laagje rhodium. Dus geen groene plekken of heftige reacties meer omdat omdat het laagje er na een paar weken af is gesleten maar zelfs na jaren nog een mooie piercing. Op sommige sieraden heb je zelfs levenslang garantie (bij normaal gebruik).

Omdat we een groot assortiment titanium piercings hebben en titanium in allerlei kleuren geanodiseerd kan worden hebben we steeds minder gelaagde sieraden. De gelaagde sieraden die we verkopen hebben een langere levensduur dan gemiddeld maar het is en blijft een coating en die kan er op den duur af slijten. Het materiaal dat hier onder zit is nog steeds implant grade staal of titanium en geen mysterieus staal of messing.


Hier links zie je een sieraad van implantaat waardig materiaal met hand gepolijste afwerking. Rechts zie je een voorbeeld van een sieraad van slechte kwaliteit die niet afgewerkt wordt geleverd en van mysterieus materiaal is gemaakt. Credits: APP

Extra Sparkling

Als je je piercing met strass steentjes of opalen hier bij SparklingPiercings.nl koopt dan zijn deze gezet en niet gelijmd. Bij sommige sieraden kan het voorkomen dat de steentjes op den duur vervagen of zelfs gaan verkleuren. Dit zal er altijd bij vermeld worden en mag sowieso niet binnen de eerste zes maanden gebeuren. Het proces om de steentjes zo te zetten dat deze niet kunnen verkleuren is een tijdrovend en daardoor kostbaar proces. Om toch voor ieder budget een veilig sieraad aan te kunnen bieden hebben we gekozen om deze sieraden toch aan te bieden. Bij de sieraden met levenslange garantie heb je ook garantie op verkleuring, omdat dit niet zou mogen gebeuren.

Voordelen van een Sparkling Piercings sieraad:

  • Geen beschadiging van je gaatje door inwendige schroefdraad of duw-in systeem
  • Minder irritatie door glad afgewerkte materialen
  • Veiliger en schoner materiaal door implantaat waardig chirurgisch staal of titanium
  • Gezette steentjes en opalen die beter blijven zitten zonder giftige lijmen
  • Geen verkleuring van het materiaal door gebruik van massieve materialen

Heb je vragen waar je nog geen antwoord op hebt gekregen? Laat het me gerust weten!

Sharing is caring