SparklingPiercings.nl

Materialen

Chirurgisch staal 316L

Een groot deel van de piercingsieraden in het assortiment is gemaakt van chirurgisch staal 316L. De L staat voor "low carbon" wat naar het Nederlands vertaald "laag koolstofgehalte " betekend. Dit zorgt ervoor dat het staal bijna niet kan roesten (hoge corrosiebestendigheid), zelfs niet nadat het onder hoge temp eraturen verwerkt is. 316L is een staallegering die voor het grootste gedeelte bestaat uit chroom en nikkel. Het chroom zorgt voor de hoge corrosiebestendigheid. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide, de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming en het herstelt zichzelf wanneer het beschadigd wordt. Omdat deze staallegering nikkel bevat mogen piercingsieraden van dit materiaal alleen gedragen worden in reeds geheelde piercings en zijn ze niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie.  Klik hier om alle chirurgisch stalen piercing te bekijken.


Titanium 6AL-4V-ELI

Titanium is licht, sterk en nikkelvrij dus zeer geschikt voor mensen met een hoge gevoeligheid voor nikkel. Het is een staallegering die voor het grootste gedeelte bestaat uit titanium, aluminium en vanadium. Titanium wordt veel voor de eerste piercing gebruikt omdat het hypoallergeen is; het reageert niet met het menselijk lichaam. Ook is titanium sterker dan staal maar heeft slechts 60% van de dichtheid waardoor het minder dan de helft weegt. Net als chirurgisch staal heeft het een hoge corrosiebestendigheid waardoor het bijna niet kan roesten.


Glas

Glas is een geliefd materiaal voor piercingsieraden. En terecht; het is verkrijgbaar in prachtige kleuren en voel glad aan. Een ander voordeel van glas is dat het makkelijk schoon te maken is. Dit kan met een schone droge of vochtige doek gedaan worden. Let wel op dat wanneer u een vochtige doek gebruikt, het sieraad niet wegschiet.  Omdat glas erg glad wordt als het in contact met water komt raden we het af om de piercings te dragen tijdens het douchen, baden of zwemmen. Het zou zonde zijn als de piercing geglibberd en kapot valt. Omdat glas gesteriliseerd kan worden, geen nikkel bevat en hypoallergeen is (reageert niet met het lichaam) mag  het ook gebruikt worden bij het zetten van piercings en is het ook geschikt voor vers opgerekte piercings. De glazen piercings uit ons assortiment zijn voornamelijk gemaakt van Pyrex glas oftewel boorsilicaatglas. Deze glassoort bevat geen lood. Omdat de glazen piercings met de hand gemaakt worden kan het zijn dat de modellen onderling iets verschillen. Klik hier of op het plaatje om alle piercings van glas te bekijken


PTFE (polytetrafluoroethylene)

PTFE is een plastic en heeft van alle plastics de laagste wrijvingscoefficient, die de mate van wrijving tussen twee oppervlakken aangeeft. De kans op een allergische reactie is nihil. PTFE is zeer buigzaam en past zich aan aan elke lichaamsbeweging. Ook kunt u het met een mes op maat snijden zodat het sieraad altijd perfect past. U kunt vervolgens zelf een nieuwe schroefdraad maken door met een stalen bal te draaien of door middel van het speciale hulpmiddel. PTFE mag ook voor nieuwe piercings gebruikt worden omdat het hypoallergeen is, het bevat dus geen nikkel en is autoclaveerbaar.


Hoorn (organisch)

Hoorn is een organisch (natuurlijk) materiaal dat in dit geval afkomstig is van de Aziatische waterbuffel. Het vlees van de waterbuffel is een voedselbron in Azië en van het hoorn en been dat overblijft worden onder andere piercings gemaakt. Door het dragen van organische materialen worden de luchtjes die soms ontstaan bij opgerekte piercings verminderd. 

Hoorn is een poreus materiaal en heeft wel wat extra zorg nodig:

 • Draag de piercings niet tijdens het douchen of zwemmen. Het materiaal kan dan gaan uitzetten, uitdrogen of zelfs barsten. 
 • Maak de piercings voor het dragen schoon met een schone, vochtige, zachte doek met een klein beetje neutrale zeep.
 • Dep de piercings goed droog.
 • Smeer ze goed in met olie zoals bijvoorbeeld jojoba olie, kokosnoot olie, vitamine e olie of emu olie. Hierdoor glanzen ze weer als nieuw en dit zorgt voor een tijdelijk vochtwerend laagje zodat water en vuil er minder snel in kunnen trekken.
 • Leg de piercings niet in direct zonlicht.
 • Ook wanneer u de piercings een tijd niet draagt is het slim om ze goed ingevet te houden om beschadiging te voorkomen.

Piercings van hoorn zijn niet geschikt om mee op te rekken of om in verse piercings te dragen. Draag ze alleen wanneer uw piercing helemaal genezen is. Door een druppeltje olie op het sieraad en op de huid aan te brengen kunt u het sieraad makkelijker verwijderen en inbrengen. De meeste hoornen sieraden zijn zwart van kleur maar het kan zijn dat er verschillende kleurschakeringen in voorkomen. Dit kan per piercing verschillen aangezien ieder sieraad uit een uniek stuk hoorn gemaakt wordt. Ook kan de maat een paar millimeter afwijken van de aangegeven maat omdat deze sieraden met de hand gemaakt worden.


Been

Been is een organisch (natuurlijk) materiaal dat in dit geval afkomstig is van de Aziatische waterbuffel. Het vlees van de waterbuffel is een voedselbron in Azië en van het hoorn en been dat overblijft worden onder andere piercings gemaakt. Door het dragen van organische materialen worden de luchtjes die soms ontstaan bij opgerekte piercings verminderd. 

Been is een poreus materiaal en heeft wel wat extra zorg nodig:

 • Draag de piercings niet tijdens het douchen of zwemmen. Het materiaal kan dan gaan uitzetten, uitdrogen of zelfs barsten. 
 • Maak de piercings voor het dragen schoon met een schone, vochtige, zachte doek met een klein beetje neutrale zeep.
 • Dep de piercings goed droog.
 • Smeer ze goed in met olie zoals bijvoorbeeld jojoba olie, kokosnoot olie, vitamine e olie of emu olie. Hierdoor glanzen ze weer als nieuw en dit zorgt voor een tijdelijk vochtwerend laagje zodat water en vuil er minder snel in kunnen trekken.
 • Leg de piercings niet in direct zonlicht.
 • Ook wanneer u de piercings een tijd niet draagt is het slim om ze goed ingevet te houden om beschadiging te voorkomen.

Piercings van been zijn niet geschikt om mee op te rekken of om in verse piercings te dragen. Draag ze alleen wanneer uw piercing helemaal genezen is. Door een druppeltje olie op het sieraad en op de huid aan te brengen kunt u het sieraad makkelijker verwijderen en inbrengen. De meeste benen sieraden zijn redelijk wit van kleur maar het kan zijn dat er verschillende kleurschakeringen in voorkomen. Dit kan per piercing verschillen aangezien ieder sieraad uit een uniek stuk been gemaakt wordt. Ook kan de maat een paar millimeter afwijken van de aangegeven maat omdat deze sieraden met de hand gemaakt worden.


Hout

Hout is een organisch (natuurlijk) materiaal dat in vele kleuren en varianten verkrijgbaar is. Het overgrote deel van onze houten piercings is afkomstig uit verschillende delen van Indonesië waar lokale houtbewerkers een simpel stuk hout tot prachtige piercings verbouwen.  Een groot voordeel van hout is dat het erg licht is en koud niet goed geleid, wat hout ideaal maakt op koude dagen. Ook worden door het dragen van organische materialen de luchtjes die soms ontstaan bij opgerekte piercings verminderd.  Hout is een poreus materiaal en zuigt vocht en vuil op.

Hierdoor heeft het wel wat extra zorg nodig:

 • Draag de piercings niet tijdens het douchen of zwemmen. Het materiaal kan dan gaan uitzetten, uitdrogen of zelfs barsten. 
 • Maak de piercings voor het dragen schoon met een schone, droge, zachte doek.
 • Smeer ze goed in met olie zoals bijvoorbeeld jojoba olie, kokosnoot olie, vitamine-E olie of emu olie. Dit zorgt voor een tijdelijk vochtwerend laagje zodat water en vuil er minder snel in kunnen trekken en zorgt ervoor dat de piercings makkelijker in en uit te doen zijn. 
 • Leg de piercings niet in direct zonlicht.
 • Ook wanneer u de piercings een tijd niet draagt, is het slim om ze goed ingevet te houden om beschadiging te voorkomen.

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden  om piercings van te maken. Iedere piercing is uniek omdat geen een stuk hout hetzelfde is en omdat ze met de hand gemaakt worden. Hierdoor kan het voorkomen dat de maat een paar millimeter afwijkt van de aangegeven maat. Houten piercings zijn alleen geschikt voor genezen piercings en niet voor verse streches. Ze zijn ook niet bedoeld om mee op te rekken. Doordat hout ‘werkt’ kunnen de piercings weleens wat strakker gaan zitten en dit is zeker bij verse stretchen niet prettig. Door een druppeltje olie op het sieraad en op de huid aan te brengen kunt u het sieraad makkelijker verwijderen en inbrengen. Sommige houtsoorten worden na verloop van tijd ietsje grover (cocos en palm hebben die neiging). Mocht dit gebeuren dan kunt u er met een polijstpapiertje overheen gaan om het oppervlak weer mooi glad te krijgen.


Parelmoer