Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontstoken piercing

Ohoh, gaat het niet helemaal goed met je piercing? Jammer genoeg bestaat er altijd een kans dat je piercing geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Een nieuwe piercing is een wondje en die zijn gevoeliger voor infecties en irritaties. Maar zelfs genezen piercings kunnen soms weer (na jaren) op gaan spelen. De oorzaak hiervan is niet altijd (meteen) te achterhalen maar het kan bijvoorbeeld te maken hebben met hoe de piercing is gezet, het materiaal dat je draagt, de afwerking van het piercing sieraad, de nazorg (of gebrek daarvan), verminderde weerstand, medicijngebruik, hormonen of met invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld dieren haren, zwemmen, zeepresten of het stoten of blijven haken om er een aantal te noemen.

Ontstoken of geïrriteerd?

Gelukkig komt een echt ontstoken piercing niet heel vaak voor en wordt een geïrriteerde piercing vaak aangezien als ontstoken piercing. Dat is ook niet zo gek want er zijn wel een paar overeenkomsten. Een irritatie is vaak ook roder, dikker, gevoeliger en er kan doorzichtig, licht gelig vloeistof uit je gaatje komen. Een ontsteking is echter veel heftiger, daarbij komt er dik geel/groenig ‘pus’ uit, gloeit de piercing en de omgeving hiervan en doet het constant zeer of doet het zeer als je ook maar in de buurt van de piercing iets aanraakt en het ruikt niet fris. Is dit laatste het geval neem dan meteen contact op met je huisarts. Twijfel je wat het beste is? Je mag altijd een afspraak boeken in de Boutique in Breda zodat we even mee kan kunnen met je. Ook als je oor piercing hier niet gezet is kun je terecht voor een consult. Vertrouwen we het niet dan sturen we je alsnog door naar de dokter.

Verschillende uitingen

Ondanks dat de meeste geroepen ontstekingen dus niet echte ontstekingen zijn is het alsnog erg belangrijk om meteen actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat je piercing weer tot rust komt en helemaal goed kan genezen. Er zijn verschillende irritaties en verschillende manieren hoe je hiermee het beste om kunt gaan. Hieronder een paar uitingen van irritaties die voor kunnen komen en tips hoe je deze zelf wat kunt kalmeren. Wel wil ik erbij zeggen dat ik geen dokter ben en ook zeker geen dokter wil uithangen of probeer te vervangen. Wel heb ik veel ervaring met het zien en oplossen van vele piercing problemen en wil ik graag mijn ervaringen met je delen.

Pijn, pus, zwelling en warm

Doet je piercing erg zeer, komt er dik/gekleurd vocht uit, is ie flink opgezwollen, stinkt het en voelt het warm aan? Neem dan meteen contact op met je huisarts. Zeker als je hierbij ook koorts of verhoging hebt.

Mijn piercing doet pijn

Heb je je piercing pas een paar dagen of weken? Dan zal ie nog niet genezen zijn en is het normaal dat het nog een tijdje gevoeliger kan blijven. Echte pijn hoort het echter niet te doen, mocht dit wel het geval zijn dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Dit kan bijvoorbeeld komen als er (per ongeluk) iets tegen aan heeft gestoten of als je erachter bent blijven haken of als je erop gelegen hebt. Weet je dat een van deze dingen de oorzaak is. Probeer dan om dit te voorkomen.

Ook kan het zijn dat je piercingsieraad te strak is gaan zitten, als dat het geval is zorg er dan voor dat er een groter sieraad inkomt. Zorg er wel voor dat deze steriel is en van glad afgewerkt implant grade titanium of 18K goud gemaakt is. Meer informatie over de verschillen in kwaliteit in piercingsieraden kun je hier vinden. Dit kan ook veel invloed hebben op irritaties; het sieraad zit voor langere tijd ín je lichaam en als het materiaal of de afwerking niet goed is dan zorgt dit voor problemen.

Mijn piercing is helemaal dik

Je piercing is helemaal opgezwollen en doet zeer. Kijk of je piercingsieraad nog genoeg ruimte heeft. Heeft ie nog genoeg ruimte? Dan is het verstandig om twee keer per dag een zoutbadje te doen en hierna te koelen. (scroll naar beneden voor de uitleg).

Zit je sieraad helemaal tegen of zelfs al wat in je huid te drukken? Laat er dan zo snel mogelijk een langer staafje/groter ringetje inzetten door een professionele piercer. Die kan met je meekijken voor de juiste maat. Tot die tijd is het verstandig om twee keer per dag te koelen. Dit kun je doen door een steriel gaasje in te sprayen met de steriele zoutoplossing en deze er voor een minuutje tegenaan te houden. Protip: zet je zoutoplossing in de koelkast voor extra koeling.

Mijn piercing heeft een droog bultje

Je piercing heeft een bultje om het gaatje gevormd. Deze bultjes kunnen verschillende oorzaken hebben maar vaak komt deze irritatie door teveel beweging (te lang een lang staafje), er op liggen of slechte afwerking van het sieraad. Het is hierbij belangrijk om de oorzaak van de irritatie weg te nemen want anders trekt het bultje misschien wel tijdelijk weg maar zal ie altijd weer terug komen. Dus heeft je staafje veel extra ruimte dan is het verstandig om voor een korter staafje te gaan. Draait je ring constant heen en weer en blijf je hier makkelijk achter hangen? Dan is misschien een kleinere ring een oplossing maar misschien is het wel nodig om tijdelijk voor een staafje te gaan. Lig je veel op je piercing? Zorg er dan voor dat je jezelf barricadeert met bijvoorbeeld kussens of handdoeken zodat je niet makkelijk om kunt draaien in je slaap. Of gebruik bij een oor piercing een haarklem boven je oor om niet op die kant te gaan liggen in je slaap.

De silicone piercing discs kunnen ook helpen met het verminderen en weg laten gaan van de bultjes. Maar houd hierbij wel in gedachten dat als de oorzaak van de irritatie niet wordt weggehaald (bijvoorbeeld slecht afgewerkte sieraden, of sieraden in de verkeerde maat) dan kunnen ze weer net zo makkelijk terug komen. In plaats van de silicone discs te gebruiken kun je er ook voor kiezen om een topje met gladde, ronde achterkant te nemen die groot genoeg is om helemaal over het bultje te vallen. Dit geeft hetzelfde effect als een silicone disc maar ziet er een stuk mooier uit. Let er wel op dat de disc niet te klein is want als het bultje onder het topje uitkomt kan ie nog niet tot rust komen.

Ook is het belangrijk om je piercing twee keer per dag schoon te blijven maken met een steriele zoutoplossing. Een spraytje aan de voorkant en een spraytje aan de achterkant is voldoende.

Mijn piercing heeft een glanzend/open bultje

Ziet het bultje er glanzend en vochtig uit? Dan kan dit ook komen doordat de piercing te nat is geworden/gebleven en dan is het erg belangrijk om hem goed droog te houden. Dit betekent niet dat je hem niet meer schoon mag maken of dat je niet meer mag douchen. Nee dit is juist wel belangrijk maar zorg ervoor dat je iedere keer na het gebruik van de steriele zoutoplossing en na het douchen je piercing goed droog maakt. Dit kan door een steriel gaasje voorzichtig tegen de piercing te houden zodat die het achtergebleven vocht kan absorberen. Als je er niet goed bij kan op deze manier dan kun je dit ook met een föhn op de koele/lauwe stand doen. Zorg er, vooral bij oor piercings voor, dat je niet met natte haren gaat slapen. Bij deze ‘natte bultjes’ is het af te raden om de silicone piercing discs te gebruiken omdat hier makkelijker vocht achter blijft zitten. Een piercing topje met gladde ronde achterkant kan hierbij wel helpen. Het allerbelangrijkste is om het bultje eerst droog te krijgen.

En verder?

Heb je een idee wat de oorzaak kan zijn (geweest)? Fijn, mocht je het nog niet weten dan raad ik je aan om langs een professionele piercer te gaan. Sowieso kan het nooit kwaad om de piercing even helemaal te verzorgen alsof ie net nieuw is: twee keer per dag met de steriele zoutoplossing sprayen en verder zo min mogelijk aanzitten en alle druk ervandaan houden. Spoel hem ook goed na na het douchen zodat er geen restjes zeep achterblijven.

Ga aub niet aan de slag met agressieve dingen zoals sterilon of betadine. En gebruik zeker geen verschillende ‘schoonmaakmiddeltjes’ door elkaar. Je lichaam heeft de tijd nodig om te genezen. Ook het schoonhouden met de zoutoplossing is geen wondermiddel. Het zal vaak alsnog enkele weken duren voordat de irritatie helemaal weg is maar je zou na één of twee weken toch al wel verschil moeten merken. Als dat niet het geval is raad ik je aan om langs een professionele piercer te gaan die veel ervaring heeft met het oplossen van piercing problemen.

Zoutbadjes

Komt er veel vocht uit je piercing dat zorgt voor opbouw van korstjes en vuil aan je sieraad en gaat het niet weg met het sprayen en douchen, of is je piercing flink opgezwollen maar heb je nog wel genoeg ruimte met je sieraad? Dan kun je tijdelijk één a twee keer per dag een zoutbadje doen.

Die maak je door een kopje water te koken, hier een paar korreltjes zeezout in te doen (echt maar een paar, less is more in dit geval) en je piercing hierin te laten weken. Ik vind het het makkelijkste om het in een langwerpig bakje te gieten, groot genoeg voor mijn oor, deze op de bankleuning zetten en er met je oor in gaan hangen. Hou dit ongeveer 5 minuutjes vol. De oplossing mag lekker warm zijn maar niet pijnlijk warm. Door de warmte kan eventueel vuil er makkelijker uit en worden de opgedroogde korstjes week.

Dep daarna de piercing voorzichtig droog met een steriel gaasje, hierbij kun je het week geworden wondvocht voorzichtig weghalen. Zit er nog een korstje vast aan je huid, laat deze dan zitten. Korstjes aan je sieraad mag je voorzichtig weghalen.

Daarna is het belangrijk om alles tot rust te brengen door de koelen. Spray een gaasje in met de steriele zoutoplossing en houd deze even een minuutje tegen de piercing aan. Is de piercing hierna nog vochtig dep hem dan voor een laatste keer droog. Protip: als je de zoutoplossing in de koelkast zet is ie nog wat kouder.

Piercing nazorg

Is je piercing weer helemaal rustig geworden? Fijn! Vergeet dan niet om nog een tijdje verder te gaan met de normale nazorg routine om te voorkomen dat de irritatie terug komt. Hoe je dit het beste doet lees je hier.

Sharing is caring