Zoek
Sluit dit zoekvak.

Piercing bultjes

Je zult er vast weleens van gehoord hebben of er één gezien hebben. Een piercing waar een lelijk bultje omheen zit. Sommigen noemen ze ook wel vochtbultjes, wild vlees, kraakbeen bultjes, keloïd of ontstekingen terwijl dit niet altijd de juiste verwoording is. Hoe ze ook genoemd worden, zo’n bultje ziet er niet zo mooi uit, kan voor best veel irritatie en/of pijn zorgen. Hierbij vind je meer informatie om ervoor te zorgen dat je bultje weg kan trekken en vooral ook dat ie niet meer terug komt. Om te beginnen is het belangrijk om te weten waarom het bultje is ontstaan zodat je de oorzaak aan kunt pakken.

Waardoor ontstaan piercing bultjes?

Om van je piercing bultje af te komen is het belangrijk om te weten hoe die is ontstaan zodat je de oorzaak aan kunt pakken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  * De piercing zit scheef. Als ie niet in 90 graden zit komt er ongelijke druk op het gaatje en komen er vaak bultjes.
  * Slechte kwaliteit sieraden. Als het sieraad niet glad is afgewerkt schuurt het constant door het gaatje heen zoals schuurpapier waardoor er beschadiging ontstaat en er bultjes komen.
  * Teveel beweging door een te lang of te groot sieraad, of omdat je er zelf aan draait, pulkt of op een andere manier aanzit.
  * De piercing heeft een trauma meegemaakt. Bijvoorbeeld door ergens achter te blijven haken of als er iets tegen aan gestoten is tijdens een knuffel geven, sporten of op een andere manier.
  * Er komt druk op de piercing. Door bijvoorbeeld erop slapen, koptelefoon, oordopjes of een kledingstuk/accessoire/hoofddeksel die precies op de piercing drukt.
  * Het kan ook een combinatie van bovenstaande zijn. Hoe meer van deze dingen samen, hoe groter het bultje vaak is.

  Hoe kom ik van mijn piercing bultjes af?

  Helaas zijn niet alle bultjes op te lossen. Alles begint met een goede basis. De basis van een piercing is de hoek waarin ie nu staat ten opzichte van je huid. Ideaal gezien is deze 90 graden. Als er een kleine afwijking is kan dit vaak nog gecorrigeerd worden door middel van druk te zetten aan beide kanten. Als de hoek te ver afwijkt kun je alle trucjes toepassen maar zal dit geen, of hooguit tijdelijk, verschil maken. In dat geval is het beter om het sieraad eruit te (laten) halen en je piercing dicht te laten groeien om verdere problemen te voorkomen. Vaak is het mogelijk om de piercing later, wanneer alles goed genezen is, terug te laten zetten. 

  Is de hoek van je piercing goed of wijkt deze slechts een beetje af, dan is stap één het oplossen/vermijden van de handelingen die de bultjes veroorzaken. Heeft je sieraad veel beweging? Laat er een passend sieraad inzetten. Lig je op je piercing? Zorg ervoor dat je er niet meer op ligt door bijvoorbeeld een haarklem boven je oor te klemmen. Is je sieraad van slechte kwaliteit? Laat er een passend sieraad van goede kwaliteit inzetten. Zit je piercing niet helemaal recht? Dan kun je druk gaan zetten om hem te corrigeren.

  Er zijn veel verschillende soorten piercing bultjes en omdat ze allemaal een andere verzorging nodig hebben splits ik ze even op in vochtige en droge bultjes. 

  Vochtig piercing bultje

  Een glanzend, vochtig of open piercing bultje kan komen doordat de piercing te nat is geworden/gebleven of omdat het wondje steeds opnieuw beschadigd door bijvoorbeeld beweging.

  Het allerbelangrijkste is om het bultje eerst droog te krijgen. Dit betekent niet dat je hem niet meer schoon mag maken of dat je niet meer mag douchen. Dit is juist wel belangrijk vanwege de korstjes die het opgedroogde vocht vormt.

  Zorg ervoor dat je iedere keer na het gebruik van de steriele zoutoplossing en na het douchen je piercing goed droog maakt. Dit kan door een steriel gaasje voorzichtig tegen de piercing te houden zodat die het achtergebleven vocht kan absorberen. Als je er niet goed bij kan op deze manier dan kun je dit ook met een föhn op de koele/lauwe stand doen.

  Zorg ervoor dat je niet met natte haren gaat slapen. Bij deze ‘natte piercing bultjes’ is het af te raden om de silicone piercing discs te gebruiken omdat hier makkelijker vocht achter blijft zitten. Een piercing topje met platte, gladde, ronde achterkant helpt om druk op het bultje gelijk te verspreiden zodat het minder irriteert.

  Ook kan het bultje open blijven door extra beweging. Het wondvocht dat opdroogt maakt een korstje rondom je piercing. Als je bijvoorbeeld draait aan je sieraad, of eraan pulkt, of als je sieraad te lang is en deze uit zichzelf kan bewegen, kan dit de korstjes opentrekken waardoor er steeds een nieuw wondje komt en het bultje nooit tot rust kan komen. Zorg daarom ook voor een passend sieraad en blijf van je piercing en sieraad af, ook als het jeukt. Dit zorgt ervoor dat het bultje geleidelijk aan weg kan gaan trekken.

  Droog piercing bultje

  Heb je de oorzaak van het bultje gevonden maar wil je wat extra vaart in de genezing? Dan is lichte druk uitoefenen de manier om je bultje weg te laten trekken. Dit kan op verschillende manieren. Bij beide manieren is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de dingen die de druk uitoefenen groot genoeg zijn zodat ze het gehele bultje bedekken én zodat ze niet te klein zijn omdat ze anders door de druk juist in je huid kunnen gaan drukken, wat niet de bedoeling is. Ik raad je ook om niet zelf aan de slag te gaan hiermee en een professionele piercer te zoeken die veel ervaring heeft met het oplossen van piercing problemen die je hierbij kan helpen.

  Druk met silicone discs

  Silicone piercing discs zijn een goedkope oplossing om druk mee uit te oefenen. Gebruik deze nooit bij natte bultjes omdat het lastiger is om alles goed droog te houden met deze discsVergeet niet, de silicone discs zijn geen wondermiddel, als de oorzaak van de irritatie niet wordt weggehaald (bijvoorbeeld slecht afgewerkte sieraden, of sieraden in de verkeerde maat) dan is de kans dat het bultje terug komt vrij groot.

  Druk met een mooi sieraad

  In plaats van de silicone discs te gebruiken kun je er ook voor kiezen om een topje met gladde, ronde achterkant te nemen die groot genoeg is om helemaal over het bultje te vallen. Dit geeft hetzelfde effect als een silicone disc maar ziet er een stuk mooier uit en is makkelijker droog te houden. Let er wel op dat het topje niet te klein is want als het bultje onder het topje uitkomt kan ie nog niet tot rust komen.

  Tips voor druk zetten

  Zorg ervoor dat je staafje bij het gebruik van de silicone discs 1mm (bij 1 disc) of 2 mm (bij 2 discs) langer is dan op dit moment passend zou zijn, anders komt je sieraad te strak te zitten. Je wilt dat de discs tegen je huid en tegen het sieraad komen te zitten. Als je een sieraad met platte voorkant gebruikt om druk te zetten wil je dat deze lichte druk op het bultje geeft zonder dat dit pijnlijk aanvoelt.

  Zit het te los dan verliest ie zijn werking en zit ie te strak dan gaat het irriteren. Binnen de eerste twee weken zou je de eerste tekenen van vermindering van de bultjes al moeten kunnen zien. Gemiddeld duurt het zo’n vier tot tien weken voordat je het beste resultaat ziet. Merk je dat in de tussentijd de discs of het sieraad los komen te zitten van de huid? Dit is een goed teken en betekent dat de bultjes weg aan het trekken zijn, maar dit betekent ook dat de discs nu niks meer doen omdat ze niet meer tegen de huid aankomen. Dit kun je makkelijk oplossen door er een korter staafje in te doen. Als je merkt dat de bultjes helemaal (maar dan ook echt helemaal) weg zijn kun je de disc weglaten. Meestal duurt dat zo’n vier tot tien weken. 

  En verder?

  Je hebt nu een idee waardoor het bultje gevormd kan zijn en hoe je deze irritatie weg kunt halen én je hebt wat extra tips om dit proces te versnellen. Verder kan het nooit kwaad om je piercing even helemaal te verzorgen alsof ie net nieuw is: twee keer per dag met de steriele zoutoplossing sprayen en verder zo min mogelijk aanzitten en alle druk ervandaan houden. Spoel hem ook goed na na het douchen zodat er geen restjes zeep achterblijven. De uitgebreide nazorg vind je hier terug.

  Sharing is caring