Search
Close this search box.

Piercing sieraad wisselen

je nieuwe piercing is binnen! Ik begrijp maar al te goed dat je meteen naar de spiegel wilt rennen met je nieuwe pakketje en de piercing meteen in wilt doen maar lees eerst eens even rustig deze tips door. Deze tips and tricks helpen je om de wissel soepel te laten verlopen zodat dat kans op irritatie achteraf minimaal is.

Kan ik al wel wisselen?

Dit is eigenlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je je piercing wilt wisselen. Het is namelijk heel belangrijk dat je piercing helemaal genezen is voordat je gaat wisselen! Een korter staafje wisselen na het zetten uitgezonderd maar dit kun je beter bij de piercer laten doen met een steriele piercing (daarover in een andere post meer). Maar hoe weet je nu of je piercing helemaal genezen is? Dat is best lastig te zien omdat je natuurlijk niet binnenin je piercing gaatje kunt kijken. Om toch een richtlijn te geven is het handig om een paar dingen te weten. Piercings genezen van buiten naar binnen. Daardoor zien ze er vaak al (redelijk) snel ‘genezen’ uit. Maar voordat de binnenkant helemaal genezen is kan even duren. Soms weken maar vaker maanden. Controleer daarom even dit lijstje.

 • Houd in ieder geval de minimale genezingstijd aan van je piercing.
 • Is de piercing rood of verdikt wacht dan tot dit weg is
 • Komt er nog wel eens wondvocht uit (dit zie je mede aan de opgedroogde ‘korstjes’) wacht dan nog minimaal een aantal weken
 • Twijfel je? Dan kun je beter nog even wachten. Better safe then sorry. Als het goed is kun je de rest van je leven van je piercing genieten dus een maand extra moet dan ook wel kunnen toch. Je mag natuurlijk ook altijd even langskomen om advies te vragen.
 • Is het toch nodig om je piercing te wisselen als ie nog niet genezen is omdat het sieraad dat je draagt voor problemen zorgt. Lees dan hier over het wisselen bij niet genezen piercings.

Is je piercing volledig genezen? Top!

Dan kun je beginnen met de voorbereidingen.

Zorg dat je alles bij de hand hebt en een schone ruimte hebt om op te werken. Deze handige checklist helpt je hierbij

 • Schoon oppervlak om op te werken. Of je maakt het zelf even goed schoon of je kunt bijvoorbeeld een steriel gaasje uitvouwen en deze gebruiken.
 • Een alcoholdoekje
 • Je nieuwe sieraad
 • Een zakje of bakje voor het sieraad dat je nu in hebt
 • Eventueel steriel glijmiddel
 • Eventueel een taper
 • Eventueel een tang
 • Eventueel schone wegwerphandschoenen

Nu je alles bij de hand hebt kun je beginnen.

Begin met het goed wassen van je handen.

Belangrijk is dat je tussendoor geen dingen meer aanraakt die je niet nodig hebt en je alleen nog maar bezig houd met je wissel. Lees je deze info bijvoorbeeld op je telefoon, lees dan eerst alles door en leg je telefoon weer weg. Je wilt niet weten hoeveel bacteriën er op je phone zitten. Deze wil je echt niet mee in je gaatje krijgen. Begin met je handen goed te wassen met water en zeep. Nu met het Coronavirus is er al veel over te vinden maar dit filmpje van het RIVM legt alles stap voor stap duidelijk uit:

 • Maak je handen goed nat.
 • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
 • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
 • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
 • Wrijf ook tussen de vingers.
 • Neem ook de polsen mee.
 • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
 • Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
 • Gebruik bij voorkeur een wegwerp papier en doe stoffen handdoeken regelmatig in de was.

Heb je schone wegwerphandschoenen dan is dit ook het moment om ze aan te doen.

Okee de handen zijn schoon en dan?

Dan is het belangrijk dat de huid rondom de piercing en het nieuwe sieraad zelf goed schoon zijn. Je kunt je huid schoonmaken met een alcoholdoekje. Dit is wel vrij agressief dus als je een gevoelige huid hebt kun je het ook even met water en ph-neutrale zeep schoonmaken. Vergeet niet om dit goed na te spoelen zodat er geen zeepresten achter blijven. Merk je dat het toch nog gevoelig is met het aanraken of schoonmaken stop dan waar je mee bezig bent en wacht nog een paar weken, je piercing is dan nog niet goed genezen. De meeste sieraden kun je met een alcohol doekje schoonmaken, zorg dat je het sieraad helemaal uit elkaar hebt gehaald als je hem schoonmaakt zodat alles goed schoon is. Sieraden van organische materialen en bijvoorbeeld retainers van bioflex kun je beter met een vochtig doekje afdoen om ze niet te beschadigen.

Je ander sieraad eruit halen

Dan kun je je ander sieraad eruit halen. Heb je een staafje draai dan het topje naar links (lefty loosey righty tighty), het je een ring haal dan het klemballetje eruit door eerst een kant los te trekken, dan kun je hem er zo tussenuit halen, heb je een klikring zoek dan het scharnier en klik hem open.

Je nieuwe sieraad in doen

Vervolgens kun je je nieuwe piercing in doen. Er zijn verschillende manieren en trucjes om verschillende piercings in en uit te doen. Deze volgen later allemaal. Zorg er in ieder geval voor dat je goed checkt dat je piercing goed vast zit als je klaar bent met wisselen. Voor een vlotte overgang is het handig om wat steriel glijmiddel of een natuurlijke olie te gebruiken.

Check je nieuwe look in de spiegel 

Nu ben je bijna klaar. Vergeet niet je gedragen sieraad eerst schoon te maken voordat je hem opbergt. Dit kan ook weer met alcohol of zeep. Veel plezier met je nieuwe piercing!

Mis je iets of heb je nog vragen? Reageer dan hieronder.

Sharing is caring