Piercings: schieten of piercen?
Deze vraag speelt vooral bij het zetten van piercings in het oor. Wat is het verschil en waar geef ik zelf de voorkeur aan? Ik kan je alvast verklappen dat we bij Sparkling alleen piercen. Ik leg je graag uit waarom en wat je kan verwachten als je bij Sparkling je nieuwe piercing wilt laten zetten.
Schieten
Deze methode zie je het meeste bij oorbellen. Maar soms wordt het ook bij oorpiercings door het kraakbeen of in de neusvleugel gebruikt of zelfs op andere plaatsen. Bij de schiet-methode wordt het gaatje gemaakt met de oorbel zelf. Dit lijkt een fijne manier omdat het lekker snel gaat, maar het uiteinde van de oorbel is niet echt scherp. De enige manier om die erdoorheen te krijgen is om heel veel kracht te zetten. Hierdoor kan het wat meer ongemak geven en kun je meer weefsel dan nodig is kapot maken. Bij kraakbeen kan het helemaal gevaarlijk zijn. Het kraakbeen kan dan versplinteren, splijten of zelfs helemaal los komen van de huid. Misvorming van je oor is dan een mogelijk gevolg van je nieuwe oorbel. Je ziet deze methode voornamelijk bij juweliers, maar helaas zijn er ook piercers die deze methode nog gebruiken. Ook bij hen is het geen goed idee om te laten schieten, want schieten blijft schieten. Er zit veel verschil in verschillende ‘schiet-methodes’ maar ik heb er nog nooit één gevonden waarbij er helemaal steriel wordt gewerkt. Ook al zijn de houders van de oorbellen misschien los en steriel verpakt, op het apparaat waar deze houders ingezet worden kunnen huidschilfers en zelfs wondvocht of bloed opkomen. Dit afdoen met alcohol (of een ander middel) is niet hetzelfde als steriliseren. Hierdoor blijft de kans op kruisbesmetting aanwezig. Ook gebruikt niet iedereen die met het pistooltje schiet handschoenen, ook hierdoor bestaat de kans op kruisbesmetting. En mocht er iets gebeuren tijdens het schieten waardoor er ingegrepen moet worden, dan is er geen barrière tussen jouw huid/de oorbel die nu in je zit en de handen van degene die de oorbel schiet.
Piercen
Bij de pierce-methode wordt er een gaatje gemaakt met een naald en niet met het sieraad. Dat klinkt misschien eng. Maar omdat de naald zo scherp is glijdt ie er doorheen en krijg je een mooi afgerond wondje. Hierdoor kan je piercing beter gaan genezen. Ook is de naald helemaal steriel en worden alle gebruikte materialen of weggegooid of opnieuw gesteriliseerd. Deze methode heeft dan ook mijn voorkeur en kom je bij Sparkling voor een piercing dan wordt die altijd op deze manier gezet. Ook als je voor een gaatje in je oorlel komt. Dit is de enige manier waarop we op een veilige manier, met gesteriliseerde materialen kunnen werken en kunnen piercen op een manier die geschikt is voor jouw lichaam. Het enige nadeel is dat piercen iets langer duurt dan schieten omdat eerst het gaatje gemaakt wordt en dan pas het sieraad erin wordt gezet, en dat is een extra stap. Het piercen zelf is alsnog een kwestie van seconden. De voordelen: plaatsing door een getraind oog, veilige materialen, volop keuze uit sieraden, minder complicaties en ongemak na het piercen.
Piercen vs schieten door Linda Bongarts
Sieraden
We kijken per persoon wat de juiste maat is van het sieraad dat bij het oor past zodat het staafje goed zit. Naast het piercen zelf speelt het sieraadje dat je erin doet ook een grote rol voor de genezing. De sieraden die gebruikt worden zijn gemaakt van titanium of goud, glad afgewerkt en hebben een inwendige schroefdraad of duw-in systeem zodat hier ook platte topjes op gedraaid kunnen worden. Deze gebruiken we voor alle piercings in het oor, inclusief de oorlellen. Hierdoor heb je geen grote ‘vlinder’ of lang uitstekend staafje achter je oor zitten maar een klein plat schijfje tegen de huid. Mocht je er dan een keer op liggen dan prikt er in ieder geval niks in je nek of hoofd. In het begin krijg je een iets langer staafje omdat het normaal is dat de plek rondom de piercing iets gaat zwellen. En na een paar weken kijken we hoe het gaat en kan er als het nodig is een korter staafje in worden gedaan.
Scholing
Iedereen van Sparkling volgt jaarlijks meerdere seminars, gegeven door de beste piercers ter wereld. Hiermee zorgen we ervoor dat we up-to-date informatie heb over pierce technieken maar ook over bijvoorbeeld hygiëne en de verschillen in sieraden en materialen.
Kinderen
Oorlellen kun j bij Sparkling laten piercen vanaf 6 jaar, maar alleen als jouw kind zelf aangeeft dat ook te willen. We gaan eerst even kletsen om te kijken of je kind begrijpt wat het precies inhoud en snapt dat het even pijn gaat doen. Wanneer je kind aangeeft dat ie dat begrijpt en er zelf ook niet aan mag zitten en nog steeds wilt dan kunnen we de piercing(s) zetten of we kunnen ervoor kiezen om het even te laten bezinken of een afspraak inplannen voor later. Ik zal ook vragen of jullie samen voor de verzorging gaan zorgen. Dat houd onder andere in twee keer per dag sprayen met een steriele zoutoplossing en niet met natte haren gaan slapen.
Prijs
De prijs is afhankelijk van de sieraden die gekozen worden. De vanaf prijs voor twee piercings in de oorlel is €315,00 inclusief piercen en twee gecontroleerd implant grade titanium labret piercings met geelgouden of witgouden discs. Tegen meerprijs kun je kiezen uit heel veel verschillende andere topjes zoals bijvoorbeeld bloemetjes, opalen, zirconia’s, trinity’s in 14K & 18k geelgoud of witgoud. De volledige prijslijst kun je hier bekijken.
Contact
Ben jij klaar voor je nieuwe piercing en wil je hem bij Sparkling laten zetten? Leuk! Je kunt je afspraak makkelijk inplannen in de online agenda. Wil je alvast inspiratie opdoen? Bezoek dan eens de Sparkling Piercings Instagram pagina.
Meer info
In dit filmpje geef ik nog wat extra info.