Search
Close this search box.

Werken met een taper

Misschien heb je het woord ‘taper’ al een paar keer voorbij zien komen maar is het je nog niet helemaal duidelijk wat het is. In deze blog leg ik je uit wat een taper is en waarom ik er zo’n fan van ben. Om verwarring te voorkomen, sieraad is het piercingsieraad of juweeltje voor de Belgen onder ons. En piercing is het gaatje waar het sieraad ingaat.

Wat is een taper?

Dit is een hulpmiddel om het wisselen van je piercing sieraad makkelijker, en ook veiliger, te maken. Het is een staafje dat (als ie goed gemaakt is) geleidelijk van dun naar dik loopt en eindigt in een schroefdraad of een hol einde. Hier kun je het sieraad opschoeven of tegenaan drukken om zo een verlenging te krijgen van je sieraad. Dit kun je op de foto hiervboven zien. Onze tapers gebruik je bij sieraadjes met een inwendig schroefdraad of een duw-in systeem. Ze zijn er in verschillende maten en kunnen daardoor voor verschillende piercings gebruikt worden. Je kunt een taper gebruiken om het wisselen makkelijker te maken maar ook om je gaatje een klein beetje, met de nadruk op klein beetje, op te rekken. Bijvoorbeeld als je altijd normale oorbellen hebt gedragen maar voor gemak of noodzaak een pierce-sieraad wilt gaan dragen. Omdat dit verschil om tienden van millimeters gaat kun je dit rustig en met beleid doen. Wil je je piercing op gaan rekken voor een tunnel of een plug, dan wordt daar soms ook een taper voor gebruikt, maar dit heeft niet mijn voorkeur en als het gebruikt wordt zitten er een aantal spelregels aan vast. Meer uitleg hierover volgt in een nieuwe blog hierover. 

Hoe gebruik je een taper?

In dit filmpje laat ik je laat zien hoe je een taper gebruikt. Maar ik heb het hieronder ook nog uitgeschreven.

Zorg dat je taper en je sieraadje dat je in je piercing wilt doen dezelfde maat hebben zowel qua dikte (1,0 mm/1,2 mm/1,6 mm enz.) als qua schroefdraad (0,8 mm/1,2 mm/duw-in) zodat je een geheel kunt maken van het sieraad en de taper. Bij de tapers die je in de webshop staan duidelijk de maten vermeld zodat je je niet kunt vergissen. Twijfel je welke maat je nodig hebt dan kun je altijd contact opnemen. Als je alles bij de hand hebt kun je verder. 

Stap 1:

Heb je al een piercing van dezelfde maat en schroefdraad in? Dan is het het beste om eerste het topje eraf te draaien, het staafje te laten zitten en hierin de taper te draaien. Als deze goed aansluit kun je de taper rustig door je piercing duwen zodat je sieraad uit je piercing is en je deze weer los kunt draaien van de taper. De taper zelf laat je in je piercing zitten zodat er en geen vuil in kan komen en zodat je niet op zoek hoeft naar je gaatje omdat de taper er nog inzit. Vervolgens pak je je nieuwe staafje en draai je die op de taper die nog in je piercing zit.

Draag je nu een ander systeem of is je gaatje ‘leeg’ schroef dan de taper in het staafje van je sieraad. Doe dit niet te strak, maar wel totdat er een gladde overgang is tussen de taper en het sieraad.

Stap 2:

Steek het begin van de taper rustig in je piercing en laat de rest van het staafje er helemaal doorheen glijden. Met een beetje steriel glijmiddel op waterbasis gaat dit helemaal soepel. Gebruik hiervoor geen vaseline, dit kan de huid afsluiten.

Is je piercing nu kleiner dan het sieraad dat je wilt dragen? Zorg dan dat er genoeg glijmiddel op de taper zit en glij voorzichtig, stukje bij beetje maar als het lukt wel in een vloeiende beweging door. Dit kan een beetje gevoelig zijn (ook na de hand en zeker bij kraakbeen) maar het mag niet echt zeer doen of heel stug gaan. Als dat het geval is is het beter om te stoppen. Een extra tip: ga eerst lekker warm douchen of houd je piercing (je huid en niet het sieraad ;)) in een bakje met warm water voordat je hem op wilt rekken. Je zult merken dat het een stuk makkelijker gaat. 

Stap 3:

Wanneer het staafje van je nieuwe sieraad helemaal in je piercing zit pak je de achterkant van je staafje vast en kun je de taper losdraaien. Nu kun je het topje van je sieraad ervoor in de plaats zetten en shinen met je nieuwe piercing!

Extra tips & tricks

Heb je een sieraadje met identieke uiteinden (bijvoorbeeld twee balletjes) gekozen, dan maakt het niet uit vanaf welke kant je hem in doet en kun je kijken wat het natuurlijkste aanvoelt. Maar, is er een kant mooi versierd en is het de bedoeling dat die goed zichtbaar is? Zorg dan dat je de taper vanaf de goede kant (vaak vanaf achteren) erin doet.

Gebruik flink wat steriel glijmiddel om nog soepeler te wisselen.

Succes met het wisselen. Als je dit eenmaal op deze manier hebt gedaan wil je nooit meer terug naar het oude 

Sharing is caring